Beyaz ayakkabı sevenlerin sayısı oldukça fazla olsa da temizliğinin zor olması alırken bir kez daha düşündürüyor. Ayakkabıların temizliğini yaparken zorlanmamak için birkaç öneriye göz atmanız yeterli. Beyaz ayakkabıları temizlerken makineye atmak eskiden çok sık tercih edilse de yıprattığı için artık popüler değil. Yüksek sıcaklıklarda ayakkabıları yıkamak, yüksek devir kullanmak ayakkabılara zarar verecektir. Bu nedenle ayakkabılar üzerindeki kir öncesinde temizlenmelidir. Lekeler bu şekilde zarar vermeden öncesinde hızla temizlenecektir. Tüm kombinlere cool görünüm katan beyaz ayakkabılar sokak modasına da etkili bir tarz katıyor. Basit yöntemlerle ayakkabılarınızı ilk aldığınız günkü haline kavuşturabilirsiniz. Beyaz ayakkabılarınızı ilk günkü haline getirmek için birçok yöntem mevcut. Beyaz ayakkabı nasıl yıkanır? sorusuna ise kumaş türüne göre farklılık göstereceğini söylememiz mümkün olacaktır.
Karbonat her ne kadar mutfaklarımızdan tanınsa da temizlik alanında ki faydalarını saymakla bitiremeyiz. İsterseniz tek başına kullanabileceğiniz karbonatı isterseniz birkaç malzemeyle karıştırarak kullanabilirsiniz. Ilık su içerisinde seyrek hale getirilen karbonatla diş fırçası yardımıyla ayakkabıları temizlemek mümkün. Tek başına etkisi olmayan karbonat içine sıvı çamaşır ya da bulaşık deterjanı kullanarak etkili temizlik yapmak mümkün. Sirke ve karbonat karıştırılarak aynı işlem sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir. Temizlik ardından kuru bezle ıslaklık iyice alınarak beyaz ayakkabı beyazlatma kısa sürede mümkün olacaktır.
Temizlenecek ayakkabı bağcıklı ise bağcıklar çıkarılarak işe başlanmalıdır. Yarım fincan kadar beyaz sirke bir bardak ılık suyla seyrek hale getirilip çözeltiye batırılarak ayakkabılar temizlenebilir. Temizlenmesi ardından ıslak halde olan ayakkabı güneşe direkt bırakılmamalıdır. Öncesinde mutlaka ıslak alanlar kuru bezle iyice kurulanmalıdır.
Diş macunu içinde bulunan maddelerden dolayı spor ayakkabı temizleyici olmasıyla ve beyazlatıcı etkisiyle bilinmektedir. Beyaz ayakkabıları temizlemek için etkili yöntem olan diş macunu seçilirken renksiz ya da beyaz olması gereklidir. Renkli diş macunları ayakkabılarda iz ve leke bırakacaktır.
Kimyasal özelliğinin güçlü olmasıyla bilinen aseton beyaz ve plastik tabanlı ayakkabılarda lekelerin giderilmesinde oldukça etkilidir. Nubuk ve süet ayakkabıların temizliğinde kullanılmamalıdır. Pamuğa dökülen asetonla sadece ayakkabıların tabanları silinebilir. Aseton deri ve kumaş yüzeylere zarar verebilmektedir. Nemli bezle temizlenmesi ardından kurulanmalı ve güneşe bırakılmalıdır. Bebek pudrası dökerek beyaz ayakkabı temizleme mümkün.
Çok sık tercih edilen deterjanla ayakkabı temizleme işlemi ayakkabılarda makinede yıkanmış gibi bir etki bırakmaktadır. Diş fırçası, bez, el fırçası gibi farklı aparatlarla ayakkabıları temizlemek mümkün. Dikkat edilmesi gereken nokta toz deterjanların su içerisinde iyice çözülmesini sağlamaktır. Çözülmeyen toz deterjan içeriği temizleme sırasında ayakkabı yüzeylerine zarar verebilir. Cif ile ayakkabı temizlemek için ayakkabının kumaşının uygun olması gerekmektedir. Deterjan temizlenmesi ardından ayakkabılar nemli bezle silinmeli ve gün ışığında 3 ile 4 saat kurumaya bırakılmalıdır.
Beyaz ayakkabıları temizlerken ayakkabı modellerine dikkat edilmelidir. Beyaz ayakkabılar için temizleme şekilleri birbirinden farklıdır. Spor ayakkabılar temizlenirken deri ayakkabılara göre daha rahat temizlik imkanı olduğunu söyleyebiliriz. Süet ayakkabıları temizlerken süet ayakkabı bezleri, nubuk ayakkabılar temizlenirken nubuk bezler tercih edilmelidir. Beyaz nubuk ya da beyaz süet ayakkabılarda alkollü losyonlar, vazelin gibi çeşitli karışımlar kullanılmalıdır. Beyaz ayakkabı temizliğinde suni deriler için karbonat, diş macunu, beyaz ayakkabılarda ise spor olduğunda çamaşır deterjanları kullanılmalıdır. Süet ve nubuk ayakkabılarda kullanılmak üzere özel bezler, fırçalar kullanılmalıdır. Fırçalama tek yöne, hafif ve dikkatli şekilde yapılmalıdır. Çamaşır suyu gibi oldukça güçlü leke çıkarıcılar deri ayakkabılar için kullanılmıyorken spor ayakkabı modellerinde leke çıkarıcı kullanılabilir. Spor ayakkabılarda ek olarak karbonat ve deterjanların kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Her dönem moda olan bez ayakkabılar günümüzde sık tercih ediliyor. Bez beyaz ayakkabılar çabuk kirlendiği için ciddi sorunlara yol açar. Üstesinden gelmek için beyaz bez ayakkabılar temizlenirken makyaj temizleme yani misel suyu kullanabilirsiniz. Silme bezinin üstüne hem de bez beyaz ayakkabı üzerine dökülerek temizleme işlemi yapılabilir. Uzun zamandır kullanılmayan beyaz ayakkabılarda sararmalar meydana gelecektir. Sararan beyaz ayakkabı beyazlatma işleminde lekeleri yok etmek için diş macunu, karbonat ya da çamaşır deterjanı kullanılabilir. Hassas deri ayakkabılardaysa vazelin ya da sirke kullanılabilir. Farklı tür ayakkabılarda farklı malzemeler kullanılabilir. Muz kabuğu soyularak beyaz renkli ayakkabıların tabanlarını bu şekilde temizleyebilirsiniz.